China
April / mei 2008
Hoofdstad

Beijing

Oppervlakte

9.596.960 km²
(231x Nederland)

Tijdsverschil

7 uur later

Taal

Mandarijn-Chinees, Kantonees, Shanghai, Fuzhou, Hokkien-Taiwanees

Hoogste punt

Mount Everest (Sagarmatha of Chomolungma) - 8848 m

Vlag

De vlag van de Volksrepubliek China werd op 1 oktober 1949 door Mao Zedong op het Plein van de Hemelse Vrede voor de eerste keer gehesen. De kleur rood staat voor het communisme. De vijf sterren: Chinese communistische partij (grote ster) en de vier sociale klassen (de arbeiders, de boeren, de burgerij en de patriottische ondernemers.


Klimaat

De meeste regen in Beijing en Xi'an valt in juli en augustus. In Guilin van april t/m juni. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Beijing

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 2 20 31 19
min -9 8 25 8

Xi'an

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 5 20 32 19
min -4 9 25 10

Guilin

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 12 21 32 25
min 5 15 24 14
Valuta

Yuan (renminbi). De Chinese renminbi (geld van het volk) is sinds de communistische revoltie in 1949 gebruik. Op chinese bankbiletten staan veel etnische minderheden afgebeeld. Op dit 5 Jiao (0,5 Yuan) biljet staat links de Miao afgebeeld die de provincies Guizhou, Yunnan, Hunan, Sichuan en de autonome regio Guanxi Zhuang bevolken. Rechts staat de Zhuang afgebeeld die verspreid zijn over de autonome regio Guangxi Zhuang en de provincie Yunnan.


Route


Hoogtepunten

De verboden stad in Beijing is tussen 1409 en 1420 gebouwd door Yongle, de derde Mingkeizer. Het vergde 10 jaar voorbereiding en daarna 10 jaar bouwen. Het was lange tijd het spiritueel centrum voor de Ming en Qing dynastie. De laatste keizer, Pu Yi, werd in 1911 gedwongen de verboden stad te verlaten. Het terrein meet 961 bij 753 meter en er staat een 10 meter hoge muur omheen. Bij de ingang hangt de enige afbeelding (in het openbaar) van Mao. Ca. 1/3 deel van het complex is toegankelijk voor het publiek. Begin mei, op de dag van de arbeid, is erg druk bij alle attracties.Ping'An is een dorp op de flanken van een lange heuvelrug met de naam Longyi, 'de rug van de draak'. Hier leven de Zao- en Zhuang minderheden die er uitgestrekte rijstterrassen beheren. Je kunt er diverse wandelingen maken.Yangshuo ligt aan de Li Jiang rivier midden in het karstgebergte. De bergen zijn de overblijfselen van een zee die er 300 miljoen jaar geleden lag. De stad is zeer toeristisch maar wanneer je op een boot op de rivier tussen de bergen zit, vergeet je dat snel. Het dorp Fuli is een plaats waar je mooie waaiers kunt kopen, de markt ligt een eind het dorp in. Er hangt ook voorgebakken hond. Je kunt ook een fiets huren (mountainbike) en een mooie tocht maken naar Moon Hill. Een stevige klim over een aangelegd pad voert naar een groot gat in de heuvel. Nog mooier is een ballontocht over het karstgebergte. Het mandje reikt tot je middel en de piloot zit op de rand van het mandje.

Het terracottaleger in Xi'an. Het museum en drie putten met de levensgrote aardewerk soldaten die allemaal uniek zijn vormen maar een klein deel van het enorme grafcomplex van de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Hij ligt in een grafheuvel op 1,5 km afstand van de plaats waar een boer in 1974 een ondergronds complex met het terracottaleger ontdekte. Van de naar schatting 7000 soldaten zijn er nu ongeveer 1100 blootgelegd. De eerste hal bevat de meeste soldaten. In de tweede hal is niet veel te zien en de derde hal bevat een klein aantal soldaten.

Een halve dag rijden ten noorden van Beijing ligt Simatai, een dorp aan een stuwmeer dat de grote muur in tweeën deelt. Dit deel van de muur is niet zo toeristisch. Rechts van het meer kun je naar wachttoren twaalf klimmen. Een flinke aanslag op je kuiten. Links van het meer loopt de muur naar Jinshanling, een mooie route die over een stuk muur voert dat grotendeels vervallen is. Je passeert dertig torens. De huidige muur stamt grotendeels uit de 15e eeuw en is 4000 km lang. De grote muur is eigenlijk een samenraapsel van een groot aantal muren die een totale lengte van 50.000 km hebben. De eerste keizer, Qin Shi Huangdi, verbond 220 BC een groot deel van die muren met elkaar. Nadat de Ming in 1368 de Mongolen overwonnen is er ruim 200 jaar lang aan de muur gebouwd. Na het midden van de 18e eeuw raakte de muur in verval.