Chili
Mei / juni 2007 - Chili, Bolivia en Peru
Hoofdstad

Santiago de Chile

Oppervlakte

756.950 km²
(18x Nederland)

Tijdsverschil

5 uur vroeger

Taal

Spaans

Hoogste punt

Ojos del Salado - 6880 m

Vlag

Op 12 februari 1818 werd de Chileense onafhankelijkheid uitgeroepen en op dat moment werd de nieuwe vlag ook aangenomen. De ster staat voor de nastreving van vooruitgang en eer. Het blauw symboliseert de hemel, het wit staat voor de met sneeuw bedekte Andes en rood staat voor het bloed dat vloeide tijdens de strijd voor onafhankelijkheid.


Klimaat

De meeste regen in Santiago de Chile valt in de wintermaanden juni en juli. De Atacama woestijn is de droogste ter wereld en er is valt dan ook extreem weinig neerslag. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Santiago de Chile

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 30 23 15 22
min 12 8 3 11

San Pedro de Atacama

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 10 11 11 10
min 4 4 4 3
Valuta

In 1851 werd de Spaanse escudo vervangen door de Chileense peso. Op het biljet staat Kapitein Ignacio Carrera Pinto, aanvoerder van een compagnie van 77 man die tijdens de oorlog met Peru de stad La Concepción moest verdedigen. Tijdens een aanval van 400 Peruaanse soldaten kwam hij om het leven toen de laatst overgebleven Chileense soldaten de Peruanen aanvielen met slechts hun bajonetten.


Route


Hoogtepunten

La Serena is de eerste nederzetting in de regio die door Pedro de Valdivia werd gesticht. Het werd een vertrekpunt voor kolonisten door de barre woestijn. De stad telt 29 kerken. Een excursie van La Serena naar de Valle de Elqui. Je bezoekt o.a. een boerderij waar de schimmel van cactussen gebruikt wordt voor lippenstift en een papaya plantage waar ze vruchtensap maken. Daarna breng je bij Vicuña een bezoek aan Capel, waar ze de sterke drank Pisco distilleren. Het dal van de rechterarm van de vallei is een en al plantages en akkers, de heuvels zijn kaal, wat er vreemd uitziet. Aan het einde van deze vallei tref je de oudste Pisco distilleerderij van het land, Pisco Elqui. Vlakbij,in het dorpje Montegrande is de nobelprijs winnares Gabriëlla Mistral geboren. Het ouderlijk huis van de schrijfster is nu een museum. Door de goede omstandigheden zijn er observatoria in de vallei gebouwd.

San Pedro de Atacama in het noorden van Chili is erg relaxed. Als je er vanaf Calama door de Valle de La Luna naar afdaalt, denk je in een sprookje te zijn beland. De busrit vanaf La Serena is een lange rit van 16 uur waarbij je er slechts twee keer uit kunt. Vliegen is duurder maar fijner. Maak in alle vroegte een excursie naar de Tatio geysers. De ca. 100 geysers zijn op hun actiefst van voor zonsopkomst tot 10.00 uur. Je rijdt van 2440 meter naar een hoogte van 4300 meter. De geysers liggen in een prachtige vallei. Als de zon nog niet op is, is het hier in juni bar koud. Neem dikke kleding maar ook zwemkleding mee want je kunt er ook in een warme poel baden. Op de weg terug bezoek je het pittoreske schaapsherderdorp Machuca. Ga 's middags naar de Valle de La Luna. Op sommige plekken kun je onder, met zoutaders doorspekte, stenen door(kruipen). Als je stil genoeg bent kun je de stenen horen kraken door het uitzetten van het zout. De zonsondergang is hier, door de bizarre omgeving, een onvergetelijke ervaring.De smog in de hoofdstad van Chili ontneemt het zicht op de hoge toppen van de Andes maar dat is niet wat de Spanjaard Pedro de Valdivia hier zag toen hij de stad in 1541 stichtte. Tegenwoordig telt de stad meer dan 4 miljoen inwoners. De kathedraal op het Plaza de Armas in Santiago de Chile staat in schril contrast met de glazen toren erachter. Als je er naar binnen gaat kom je in een andere wereld. Als je in Santiago bent moet je er beslist naar binnen gaan. Het is de vijfde kathedraal die op deze lokatie gebouwd is. De eerste ging verloren door brand na een aanval door indianen op de pas gestichtte stad. Daarna werden de andere drie verwoest door aardbevingen in 1552, 1647 en 1730. De bouw van de huidige kathedraal begon in 1747. Het Mercado Central, een groot stalen bouwwerk vlakbij, is een overdekte markt waar je heerlijke vis kunt eten. Oorspronkelijk in Engeland gebouwd, werd het daarna in 1872 als expositiehal geopend. La Moneda, gebouwd tussen 1788 en 1805, was oorspronkelijk de Munt. Tegenwoordig doet het dienst als regeringsgebouw. In 1973 bestookten de straaljagers van het leger van Pinochet het gebouw met raketten waarop de toenmalige president, Salvador Allende zelfmoord pleegde. Op het plein ervoor vinden vaak felle protesten plaats.