Chili
December 2001 - Chili en Argentinië
Hoofdstad

Santiago de Chile

Oppervlakte

756.950 km²
(18x Nederland)

Tijdsverschil

5 uur vroeger

Taal

Spaans

Hoogste punt

Ojos del Salado - 6880 m

Vlag

Op 12 februari 1818 werd de Chileense onafhankelijkheid uitgeroepen en op dat moment werd de nieuwe vlag ook aangenomen. De ster staat voor de nastreving van vooruitgang en eer. Het blauw symboliseert de hemel, het wit staat voor de met sneeuw bedekte Andes en rood staat voor het bloed dat vloeide tijdens de strijd voor onafhankelijkheid.


Klimaat

De meeste regen in Santiago de Chile valt in de wintermaanden juni en juli. In Patagonië valt ongeveer 40mm regen per maand en staat er vaak een harde wind uit het zuiden. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Santiago de Chile

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 30 23 15 22
min 12 8 3 11

Punta Arenas

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 15 10 5 7
min 7 4 0 3
Valuta

In 1851 werd de Spaanse escudo vervangen door de Chileense peso. Op het biljet staat Kapitein Ignacio Carrera Pinto, aanvoerder van een compagnie van 77 man die tijdens de oorlog met Peru de stad La Concepción moest verdedigen. Tijdens een aanval van 400 Peruaanse soldaten kwam hij om het leven toen de laatst overgebleven Chileense soldaten de Peruanen aanvielen met slechts hun bajonetten.


Route


Hoogtepunten

Het eiland Chiloë bereik je met de veerboot. In de hoofdstad Castro tref je paalwoningen aan, Palafito's genaamd, die boven het water zijn gebouwd. De San Francisco kathedraal heeft een interieur van hout. De huidige kerk stamt uit 1912. Op het eiland Quinchao staat in het dorp Achao de Iglesia Santa Maria uit 1764. Deze is geheel van Lariksbomen en Cypressen gebouwd. Vraag eerst om de sleutel. Binnen mag je niet fotograferen. Bij Chepu ligt het Parque Ahuenco. Na een aardbeving in 1960 ontstonden wetlands nadat de bodem er 2 meter zakte en de oceaan vrij spel kreeg.

Via Puerto Natales of El Calafate kun je naar de Torres del Paine. Als je op een van campings of in de refugio's wilt overnachten, kun je dit beter ruim van tevoren regelen. In het park zijn er veel wandelmogelijkheden. Je kunt via een circuit helemaal rond het massief en ook dagtochten zijn mogelijk. Bijv. van refugio Paine Grande loop je langs het lago Grey naar refugio Grey, bij de Grey glacier. Met een beetje geluk zie je een stuk ijs afbreken en diep blauw worden. De dag erop ga je weer terug naar refugio Paine Grande. Vanaf refugio Paine Grande een tocht naar Valle del Frances, een tocht langs het lago Skottsberg en dan een hangbrug over en omhoog door het dal langs de Cuernos del Paine. Voor een derde wandeling ga je met de bus over de zeer smalle brug Puente Kusanovic naar refugio Las Torres. De bus rijdt hier stapvoets want er zit aan weerszijde maar 10 cm tussen de bus en de ijzeren reling.

Zodra je aan het begin van de klim staat heb je voorlopig geen uitzicht meer op de Torres. Een stevige klim brengt je bij de toegang tot het dal Valle Ascencio. Hier wandel je door bossen over een vrij vlak stuk naar een moraine. Hier volgt een klim van zeker een uur over de rotsblokken. Pas als je boven staat, sta je oog in oog met de mooie granietwanden van de Torres. Het weer moet ook meezitten. De Torre Sur is 2850 meter hoog, Torre Central is 2800 meter en de Torre Norte is 2600 meter hoog. Als je besluit in het park op een camping of in een refugio te overnachten, neem dan ook voldoende geld mee want het is er duur.De stad Puerto Montt is prachtig gelegen met op de achtergrond drie vulkanen waaronder de 2652 meter hoge Osorno vulkaan die aan het Llanquihue meer ligt. De stad is een uitgangspunt voor trips naar Chiloë eiland, het meren district (Los Lagos) en het zuiden. De visrestaurants in de wijk Angelmo zijn beroemd.

Excursie vanuit Puerto Montt naar het subtropisch regenwoud van het Alerce Andino nationaal park. In grote park staat de met uitsterven bedreigde Lariks. Er zijn 50 lagunes. Naarmate je verder het park in gaat wordt het pad steeds smaller. Via de waterval van de Rio Chaicos loop je naar Laguna Triangulo. Je hebt hier kans dat je een bloedzuiger op je been aantreft.

De smog in de hoofdstad van Chili, Santiago de Chile, ontneemt het zicht op de hoge toppen van de Andes maar dat is niet wat de Spanjaard Pedro de Valdivia hier zag toen hij de stad in 1541 stichtte. Tegenwoordig telt de stad meer dan 4 miljoen inwoners. De kathedraal op het Plaza de Armas in Santiago de Chile staat in schril contrast met de glazen toren erachter. Als je er naar binnen gaat kom je in een andere wereld. Als je in Santiago bent moet je er beslist naar binnen gaan. Het is de vijfde kathedraal die op deze lokatie gebouwd is. De eerste ging verloren door brand na een aanval door indianen op de pas gestichtte stad. Daarna werden de andere 3 verwoest door aardbevingen in 1552, 1647 en 1730. De bouw van de huidige kathedraal begon in 1747. Het Mercado Central, een groot stalen bouwwerk vlakbij, is een overdekte markt waar je heerlijke vis kunt eten. Oorspronkelijk in Engeland gebouwd, werd het daarna in 1872 als expositiehal geopend. La Moneda, gebouwd tussen 1788 en 1805, was oorspronkelijk de Munt. Tegenwoordig doet het dienst als regeringsgebouw. In 1973 bestookten de straaljagers van het leger van Pinochet het gebouw met raketten waarop de toenmalige president, Salvador Allende zelfmoord pleegde. Op het plein ervoor vinden vaak felle protesten plaats.