Canada
Augustus / september 2003 - Canada en Alaska (Verenigde Staten)
Hoofdstad

Ottawa

Oppervlakte

9.984.670 km²
(240,5x Nederland)

Tijdsverschil

4,5 tot 9 uur vroeger

Taal

Engels en Frans

Hoogste punt

Mount Logan - 5950 m

Vlag

De vlag van Canada (Maple Leaf) werd in 1965 voor het eerst gehesen. Het rood is afkomstig van het kruis van Sint-Joris (zoals op de vlag van Groot Britannië). Het wit is afgeleid van de witte kleur van de Franse vorsten sinds Karel VII. Al rond 1700 was het esdoornblad een symbool van de Canadese natuur. Het esdoornblad op de vlag is van de suikeresdoorn.


Klimaat

Van juni tot september is de beste reistijd maar ook de tijd van het jaar dat de meeste neerslag valt. Eind augustus, begin september heb je kans kans het noorderlicht (aurora borealis) te zien. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Whitehorse

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max -15 6 20 4
min -23 -5 7 -3
Valuta

Het Canadese pond werd in 1858 veranderd in de Canadese dollar


Route


Hoogtepunten

Vlak voor de hoofdstad van Yukon Territory, Whitehorse, liggen de White horse Rapids bij Miles Canyon. De Rapids zijn inmiddels al getemd maar het is een mooie plek voor een wandeling. Tijdens de goldrush zakten veel gouddelvers met hun vlotten de Yukon af naar Whitehorse. Velen lieten het leven en daarom werd er een tramrail gebouwd en zo ontstond het dorp Canyon City. Het enige wat er nog van rest zijn de stapels conservenblikken in het bos. De stroomversnellingen zijn inmiddels verdwenen door de bouw van een dam.

In 1897 begon in de Klondike rivier de goldrush. Je kunt een excursie maken naar de Discovery Claim vlak onder Dawson. De weg er naar toe loopt langs de Klondike. Het landschap is door de goldrush veranderd in een dal vol grindbergen. Langs de oever ligt de grootste dreg in Noord-Amerika, dreg No. 4, die van 1928 tot 1966 in gebruik was. Het hele dal ligt bezaait met grindbergen. Als je meer over de goldrush wilt weten zit je hier goed.Yukon Territory, de provincie waar we doorheen reizen staat bekend om de goldrush eind 19e, begin 20e eeuw. Dawson city is een plaats die nog helemaal aan die omschrijving voldoet. Ieder weekend zit een deel van de plaatselijke bevolking in het oude casino, Diamond Tooth Gerties. Op de buhne wordt door dames in kostuum de CanCan gedanst en na afloop mag je met ze op de foto. Overdag loopt men soms in oude klederdracht over de straat. Met de gratis veerboot de Yukon River over en dan een stuk rechtsaf langs de oever tref je een kerkhof van oude raderboten aan. Vanuit Dawson city kun je een wandeling maken naar het dorp Moosehide waar de bewoners Indiaans zijn. Je moet er wel een vergunning voor halen. De wandeling door de populierenbossen is prachtig en het dorpje is ook wel de moeite waard maar toen wij arriveerden was het dorp compleet verlaten. Tegen de heuvels vlak boven Dawson tref je nog de graven van de gouddelvers.

Het Kluane National Park is een omvangrijk natuurgebied waar je mooie wandelingen kunt maken. King's Throne is hier een mooi voorbeeld van. De top van deze berg is ingezakt waardoor hij op een troon lijkt. Een pittige klim met een mooi uitzicht boven.