Bolivia
Mei / juni 2007 - Bolivia, Chili en Peru
Hoofdstad

Sucre

Oppervlakte

1.098.580 km²
(26,5x Nederland)

Tijdsverschil

5 uur vroeger

Taal

Spaans, Quechua, Aymara

Hoogste punt

Nevado Sajama - 6520 m

Vlag

Sinds 1851 is de huidige vlag in gebruik. Het rood staat voor het bloed dat in de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spaans overheersers is vergoten. De kleur geel staat voor het goud en de bodemrijkdommen. Groen staat voor de bossen van het land.


Route
Valuta

Bolivia gebruikt de Boliviano sinds 1863, deze vervangt de peso. In 1873 werden de eerste bankbiljetten in gebruik genomen.




Hoogtepunten

Potosi is een prachtige koloniaalse stad op 4000 meter hoogte die bekend staat om zijn zilvermijnen. De stad werd in 1545 gesticht nadat Diego Huallpa zilver vond in de berg Cerro Rico. Halverwege de 17e eeuw was het met 200.000 inwoners de grootste stad van Zuid Amerika. Rond de berg liggen 4000 mijnen waarvan er nu nog 400 in gebruik zijn. Potosi staat op de werelderfgoedlijst.

Een driedaagse jeeptocht die begint bij de grens met Chili (San Pedro de Atacama) en eindigt in Uyuni is een van de hoogtepunten van deze reis. Dit deel van Bolivia is een echte aanrader vanwege de extreme natuur op grote hoogte. Doe het wel rustig aan. Vanaf San Pedro in Chili op 2440 meter rijdt je op een kaarsrechte weg steil omhoog naar de grens op 4000 meter en als je achterom kijkt zie je de hoogvlakte van de Atamaca. Met Toyota landcruisers ga je naar Laguna Verde, een meer dat groen is gekleurd door de algen. Via de Woestijn van Dali rijdt je naar het hoogste punt, Sol de Mañana op 4850 meter. Hier tref je borrelende modderpoelen en fumaroles aan in een onwerkelijk landschap. Dan weer afdalen naar een volgend hoogtepunt, Laguna Colorado. In de zomer tref je hier 3 soorten flamingo's aan. Dit 1 meter diepe meer kleurt rood door de algen. Overnachting in Villa Mar. De dag erop steek je de Salar de Uyuni, een enorme zoutvlakte, over. Wit, zover je kunt kijken. Een zonnebril is hier geen overbodige luxe. In de verte zie je de contouren van de bergen die nooit dichterbij lijken te komen. Midden op de vlakte ligt het Isla Incahuasi, waar je een wandeling tussen de cactussen kunt maken. De dag eindigt in Jirira, een dorp in het noorden van de vlakte onder de Tunupa vulkaan. De laatste dag rijdt je via het zouthotel (niet meer in gebruik) en Colchani, waar zout wordt gewonnen, naar Uyuni waar je een bezoek kunt brengen aan een kerkhof met veel oude locomotieven die eens werden gebruikt voor de mijnbouw. Uyuni ligt op een kruising van twee spoorlijnen.



Sucre, de witte stad, is de hoofdstad van Bolivia. Het is in 1538 gesticht als administratief centrum voor de regio. De naam van deze stad was destijds La Plata. Na de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden kreeg het de naam van een medestrijder van Simon Bolivar, Sucre. Het staat eveneens op de werelderfgoedlijst. Op twee uur rijden van Sucre ligt het plaatsje Tarabuco. Op de lokale markt zie je de lokale bevolking in diverse klederdrachten.

La Paz is de regeringszetel van Bolivia. Het ligt op de rand van de Altiplano bovenaan in een dal op 3650 meter onder de rand van de Altiplano. De stad is uitvalsbasis voor mooie excursies in de omgeving zoals de Takesi trail. Door een prachtige vallei met bizarre rotsformaties rijdt je naar het begin van de trekking op 4200 meter en dan klim je in ca. 1,5 uur naar Paso Apacheta op 4650 meter. Er volgt daarna een lange afdaling. Grote delen van de weg uit de pre-Inca tijd (Tiwanaku) zijn nog intact. De lange afdaling is wel een aanslag op je knieën. Overnachting in tenten. De eerste nacht is op 3700 meter aan de Rio Takesi. De volgende dag daal je verder door een vallei. Kamperen aan de rivier en de laatste dag loop je in een uur naar de bus. Via een dal met zeer steile hellingen rijdt je in 4 uur terug naar La Paz.

Copacabana ligt op 3800 meter aan het Titicaca meer. De kathedraal is de meest bezochte van Bolivia vanwege een legende. Maak een boottocht naar de geboorteplaats van de Inca's, Isla del Sol. Je kunt een wandeling over de heuvelrug van zuid naar noord maken.