Belize
Oktober / november 2005 - Belize, Mexico, Guatemala en Honduras
Hoofdstad

Belmopan

Oppervlakte

22.966 km²
(0,5x Nederland)

Tijdsverschil

7 uur vroeger

Taal

Engels, Creools, Spaans, Garifuna, Maya, Ketchi

Hoogste punt

Victoria Peak - 1160 m

Vlag

Op 21 september 1981 werd Belize onafhankelijk. De vlag van Belize werd ook op deze dag aangenomen. Het is een van de weinige vlaggen ter wereld waarop mensen staan afgebeeld. In dit geval een Mestizo en een blanke man die een wapenschild vasthouden. De kleuren van de vlag zijn van de nationale partijen PUP en UDP.


Klimaat

Beste tijd voor een bezoek aan Belize is van januari t/m mei. Van juni t/m december valt de meeste regen. Het orkaanseizoen is van juni t/m november. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Belize city

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 27 30 34 30
min 19 23 24 22
Valuta

In 1864, toen Belize nog een Britse kolonie was, werd de Brits Honduras dollar ingevoerd. In 1973 toen de naam veranderde in Belize wijzigde de munteenheid in Belizaanse dollar. Op het biljet staat koningin Elizabeth van Groot Brittanië afgebeeld.


Route


Hoogtepunten

In 1636 stichtte een Engelse piraat er een nederzetting en in 1655 woonden er Engelse kolonisten aan de kust die voortdurend door de Spanjaarden werden belaagd. In 1798 maakte de Royal Navy hier een eind aan en zo ontstond Brits Honduras. Het werd in 1981 onafhankelijk.Het snorkelparadijs Caye Caulker ligt net buiten de kust. Met een motorboot vaar je er in drie kwartier naar toe vanaf Belize city. Het bestaat uit twee eilandjes. het zuidelijke eiland is bewoond en de hoofdweg bestaat uit witzand. Je bent zo aan de andere kant. Als je de bevolking ziet dan denk je dat je in Jamaica zit. Op een paar fietsen en elektrische karretjes na is er bijna geen verkeer. Alles is zeer relaxed. Het noordelijk eiland is beschermd natuurgebied. Als je snorkelt zie je een enorme variatie tropische vissoorten. In een wat ondieper gedeelte zwem je tussen manta's en de ongevaarlijke zusterhaaien.