Australië
Augustus / september 1999
Hoofdstad

Canberra

Oppervlakte

7.686.850 km²
(185x Nederland)

Tijdsverschil

7 tot 9 uur later

Taal

Engels, Aboriginaltalen: Aranda, Warlpiri, Pitjantjatjara, Tiwi

Hoogste punt

Mount Kosciuszko - 2229 m

Vlag

De huidige vlag wordt vanaf 1908 gehesen. Hij bestaat uit de Union vlag, de ster van het Gemenebest en het zuiderkruis.


Route
Valuta

In 1910 loste het Australische pond het Britse pond af. In 1966 werd het Australische pond vervangen door de Australische dollar.



Hoogtepunten

Het Kakadu Natl. Park ligt ca. 3 uur rijden van Darwin in het Northern Territory. Onderweg passeer je termietenheuvels waarvan sommige 5 meter hoog zijn. Aan het einde van het regenseizoen strijken talloze vogels neer in dit 20.000 km² grote park. Een absolute must is dan ook een boottocht over de Yellow Waters waarbij je je vergaapt aan de diverse vogelsoorten. In het water zie je de zoutwater krokodillen. Verderop deze tocht vaar je door een bos waarvan de bomen diep in het water staan. Ook kun je bij Ubirr- en Nourlangie Rock fraaie Aboriginal rotskunst gaan bewonderen. Er zijn hier korte wandelingen. Afstanden tussen attracties in het park zijn groot. De Yellow Water boottocht vertrekt vlak bij de Cooinda camping (reserveren is handig).

Ten zuiden van Kakadu ligt het Nitmiluk Natl. Park. Een gebied met 13 ravijnen. Het is mogelijk een deel met de kano te bevaren. Tijdens het droge seizoen zakt het water behoorlijk en moet je soms een stukje met de kano van het ene naar het andere deel wandelen.

Tijdens een reis naar Australië mag je Uluru (Ayers Rock) in het Red Centre niet missen. De monoliet heeft een hoogte van 348 meter en een omtrek van 9 km. Voor Aboriginals is het een heilige plek. Iedereen gaat hier naar de zonopkomst en ondergang kijken. De rode steen veranderd langzaam van kleur. Er loopt een pad rond de rots. In ca. 2,5 uur ben je terug bij het uitgangspunt en een mooie ervaring rijker. Iets verderop ligt Kata Tjuta (de Olga's), een verzameling rotsen zoals Uluru. Maak een wandeling in de late namiddag en ervaar de diepe stilte.



De Great Ocean Road is een schitterende route over een lengte van 285 km van Torquay naar Warrnambool. Veteranen uit de 1e wereldoorlog hebben hem tussen 1919 - 1932 aangelegd ter nagedachtenis aan gevallen kameraden. Nabij Port Campbell liggen de twaalf apostelen. Deze grillige rotsformaties zijn het gevolg van erosie door wind en water. Je kunt er een aantal wandelingen maken.

Sydney is de oudste en grootste stad van Australië. In 1788 kwamen hier de eerste pioniers en gevangenen aan op de plek waar nu de wijk 'the Rocks' ligt. De 1e pijler van de brug ligt ook in deze wijk. De pijler huisvest een museum over de bouw van de brug die in 1932 gereed was. Vanaf het dak heb je er een mooi uitzicht op. Je kunt op de brug naar boven lopen maar dat doe je aangelijnd en onder begeleiding. Erg duur. Het Sydney Opera House, gebouwen in de vorm van zeilen, kwam in 1973 gereed. De daken bevatten meer dan 1 miljoen tegels Zweeds keramiek. Ga ook naar het panoramaterras op de 304 meter hoge AMP tower in het centrum. Je hebt er een prachtig uitzicht over de omgeving.

Het Tower Hill Game Reserve is een oude vulkaankrater die nu veel dieren herbergt. Het ligt vlak bij Warrnambool. De kans is groot dat je er koala's aantreft. Als je geluk hebt zitten ze wat lager in de bomen. Als je veel kangaroes wilt zien dan moet je naar Wilpena Pound in het Flinders Ranges Natl. Park. Het is een natuurlijk amfitheater dat ten noorden van Adelaide ligt.