Argentinië
December 2001 - Argentinië en Chili
Hoofdstad

Buenos Aires

Oppervlakte

2.766.890 km²
(66,6x Nederland)

Tijdsverschil

4 uur vroeger

Taal

Spaans, indianentalen, Italiaans, Engels, Duits

Hoogste punt

Aconcagua - 6960 m

Vlag

In 1816 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen, waarna voor het eerst een nationale vlag werd aangenomen. Dit was een lichtblauw-wit-lichtblauwe vlag die Generaal Belgrano reeds in 1812 gehesen had. Daarna volgenden een aantal andere vlaggen. In 1853 werd een nieuwe regering aangesteld en werd de vlag van 1816 weer aangenomen. De zon met een gezicht en omgeven door zestien rechte en zestien kronkelende zonnestralen symboliseert in de Inca-mythologie de zonnegod Inti.


Klimaat

De meeste regen in Buenos Aires valt van oktober tot maart. In Patagonië staat vaak een harde wind uit het zuiden. De temperatuur in de tabel is een gemiddelde.


Buenos Aires

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 28 23 15 22
min 14 13 8 13

El Calafate

Temp. (°C) Jan Apr Jul Okt
max 17 13 5 14
min 5 1 -6 2
Valuta

De huidige Argentijnse peso is sinds 1992 in gebruik. Op het biljet staat Bartolomé Mitre afgebeeld, de 6e president van Argentinië (1862 - 1868).


Route


Hoogtepunten

De Argentijnse geograaf Francisco Moreno (1852-1919) was de grondlegger van het Los Glaciares nationaal park. Door zijn inzet behoort het hele gebied tot Argentinië. Het park strekt zich uit van de zuidgrens met Chili tot aan El Chaltén. Op drie uur rijden van El Calafate ligt de Perito Moreno gletsjer. De wanden van de gletsjer steken ruim 60 meter boven water uit en de gletsjer is aan de basis 5 km breed. Het ijs verschuift 1 tot 2 meter per dag. Gemiddeld eens in de vier jaar wordt daardoor de zuidelijke arm van het meer afgesloten waardoor het water daar ruim 30 meter stijgt voordat de ijsdam het begeeft. Je hoort het ijs bijna continue kraken en het duurt nooit lang voor er weer een stuk met donderend geraas in het water valt. Een fascinerend schouwspel dat je niet meer loslaat.

El Chaltén is een in 1985 gesticht dorp in het noorden van het park aan de voet van de 3405 meter hoge Mt Fitz Roy, door Francisco Moreno genoemd naar de kapitein van de Beagle. In de omgeving El Chaltén kun je enkele mooie wandelingen in het gebied maken. De klim naar het Laguna de Los Tres is pittig maar eenmaal boven wordt je inspanning beloond met aan de ene zijde een prachtig uitzicht op het dal en aan de andere zijde de granieten pieken van de Poincenot en de top van de Fitz Roy. Iets minder zwaar is een klim naar het gletsjermeer bij Cerro Torre, een berg in de vorm van een naald. Deze ligt iets ten zuiden van de Fitz Roy.In 1536 stichtte Juan Diaz de Solis de nederzetting Santa Maria del Buen Aire op de plaats van het huidige Buenos Aires. Het werd door de aanvallen van indianen tijdelijk opgegeven om daarna vanaf 1580 permanent te worden bewoond. De wijk La Boca in Buenos Aires, vlak bij het stadion van de voetbalclub Boca Juniors, is zeer kleurrijk. Het is traditioneel een arbeiderswijk met immigranten uit Genua, Italië. Het loon van de arbeiders werd vroeger vaak in de vorm van goederen uitbetaald zoals verf waardoor er veel kleurige huizen te zien zijn. De wijk San Telmo is de plaats waar de tango zijn oorsprong vond. Volg eens een tangoles in een van de vele dansscholen. Op de begraafplaats Recoleta, voor welgestelde burgers, kun je het graf van Eva Peron bezoeken die is bijgezet in het mausoleum van haar eigen familie, de Duarte's. Aan het plaza de mayo ligt het Casa Rosada, in 1894 gebouwd. Nog iedere week komen er de dwaze moeders bijeen om hun vermiste zonen te herdenken. Hun bekende witte hoofddoeken zijn op het trottoir geschilderd.